Allmänt om paraplyer

En av de kanske mest använda produkterna under hösten samt den tidiga våren är just paraplyet. Ordet paraply kommer från franskans parapluie som betyder mot regn. I Sverige är paraplyet också känt som paraflax eller regnskärm, även om paraply troligen är det ord man oftast hör. Paraplyet är en slags anordning som skyddar användaren mot regn och ofta består det av en slags hopfällbar skärm i tyg eller plast, samt ett långt handtag. Det finns också stora paraplyer som kallas parasoll. Deras funktion är dock i första hand att ge svalkande skugga under mycket soliga dagar.

Under regniga dagar ses ofta paraplyer både som komplement och som alternativ till regnkläder. Om man går på stan kan det ofta vara smidigare att ha ett paraply än ett regnställ. Detta särskilt om man ska prova kläder eller liknande. Om man däremot är ute i terrängen eller ska leka med barn eller liknande kan det ofta vara bättre med rena regnkläder.

Om man använder paraply kan det vara bra att tänka på att de inte alltid är fullt så enkla att använda om det blåser kraftigt. De kan då blåsa sönder eller helt enkelt inte fungera som de ska.

Precis som parasoller var paraplyer i bruk redan tidigt. Man har funnit tecken på att både egyptier, forntidens assyrier, perser och kineser använde dessa. Det var då som så att endast furstar samt andra olika högt uppsatta personer fick använda dem. Det var först på 1500-talet paraplyerna började komma till användning i Europa.

Än i dag är paraplyer mycket populära och dessutom används de ofta. Många väljer att använda dem på stranden till exempel som solskydd för barn. De fungerar dessutom utmärkt för reklam i till exempel gallerior, som verktyg när man fotograferar och mycket annat. Just därför använder många företag paraplyer som reklam.